Hoe is het om ‘kleurenblind’ te zien?
Om te ervaren wat het is om een kleurzin-stoornis te hebben, kun je bij ons een brilletje bestellen: Direct bestellen
Voor vragen over het brilletje kun je contact met ons op nemen.
Ik ben ‘kleurenblind’ en wil geneeskunde studeren. Levert dat problemen op?
Het is zeker mogelijk om geneeskunde te studeren. Je zult eerst moeten vaststellen welke mate van kleurzin-stoornis je hebt. Vervolgens moet je nagaan welke situaties een verhoogd risico geven op een lastige situatie en daar andere oplossingen voor vinden. Meer info hierover is te vinden op de website van colourmed.
Ik ben ‘kleurenblind’ en wil een nieuwe auto kopen, waar moet ik op letten?
Maak een proefrit in het donker. Daarbij kun je ontdekken of het display en knoppen op het dashboard goed zichtbaar zijn. Bekijk de foto’s van de problemen die je tegen kunt komen.
Ik ben ‘kleurenblind’ en wil de cijfers van de ‘Ishihara-test’ zien, kan dat?
Op de Noorse website ‘Fargeblind‘ hebben ze de cijfers uit de cirkel gehaald. Door op de cirkels te klikken, zie je wat er in ‘verstopt’ zit.
Ik wil een spreekbeurt houden over ‘kleurenblindheid’. Hoe kan ik mensen laten ervaren hoe het is om ‘kleurenblind’ te zijn?
Wij hebben een speciaal brilletje (kleurenblind-bril) laten drukken, klik om te lezen hoe je die kunt bestellen.
Waar moet ik op letten om een website goed leesbaar te maken voor ‘kleurenblinden’?
Om een website goed leesbaar te maken voor kleurenblinden is het belangrijk om lastige kleurcombinaties te vermijden. De meeste belangrijke kleuren zijn rood – groen. Zorg ook voor een goede contrasten. Probeer daarnaast zoveel mogelijk verzadigde kleuren te gebruiken. Om een kleurencheck te houden op een website kun je verder lezen de volgende artikelen: Kleurencheck en Use of color
Als iemand kleurenblind is, ziet die dan alleen zwart-wit?
Nee, de meeste mensen met een kleurzin-stoornis hebben moeite om rood en groen uit elkaar te houden. Dit is vooral het geval bij mannen 1 op 12, vrouwen ongeveer 1 op 250 (naar schatting zo’n 700.000 mensen in Nederland). Het alleen zwart-wit zien komt naar schatting bij 1 op 34.000 mensen voor (dus zo’n 500 mensen in Nederland). Over deze laatste groep is een boeiend verhaal geschreven door Oliver Sacks in zijn boek ‘Het eiland der kleurenblinden‘.
Kun je genezen van ‘kleurenblindheid’?
Voor zover bekend kun je er niet van genezen, het is een erfelijke aandoening. Wel kun je een (dure) bril kopen bij enchroma.com die een deel van de kleurenblindheid compenseert. Meer info kun je lezen in de review in The New York Times. Op deze site staat ook een foto van een regenboog, waarbij je een vergrootglas kunt verschuiven om ‘kleurenblind’ te zien.